10 ting din hund og kat ikke bør spise i julen

10 ting din hund og kat ikke bør spise i julen 1. dec 2018

Det kan være svært at modstå hundens store øjne og kattens spinden og kælen op ad benet. Selvom vi bare gerne vil forkæle vores dyr lidt ekstra her i julen, er der ting, vi skal passe på med at give dem. Det er ikke kun fordi de kan blive tykke af menneskemad, men også fordi nogle fødevarer mm. er giftige for vores firbenede venner. Her er en liste over nogle af de typiske ting, vi har i huset ved juletid, som hundene og kattene ikke skal sætte tænderne i.

Chokolade og koffein (methylxantin) Chokolade indeholder stoffet theobromin, som er et stof hunde og katte ikke kan nedbryde. Nogle typer chokolade indeholder også koffein, hvilket også er giftigt for dyr. Mørk chokolade indeholder større mængder theobromin end lys mælkechokolade. De første symptomer komme hurtigt såsom rastløshed, utilpashed og opkastninger, men kan hurtigt udvikles til diarré, svimmelhed, usikkerhed på benene og kramper og kan i værste fald føre til døden.

Rosiner og vindruer Både rosiner og vindruer indeholder et giftstof, der er giftigt for både hunde og katte. Forgiftning med rosiner og vindruer er forbundet med akut nyresvigt, hvor symptomerne kan være anoreksi, opkast, diarré, mavesmerter, nedstemthed. Umiddelbart er der ingen sammenhæng mellem antallet af rosiner og vindruer indtaget og graden af forgiftning.

Panodil/Pamol/Pinex & Ipren (Paracetamol & Ibuprofen) Paracetamol er det virksomme stof i Panodil, Pamol og Pinex mens Ibuprofen er det virksomme stof i Ipren. Symptomer på forgiftning kan være anoreksi, opkast, diarré, savlen, utrivelighed og vejrtrækningsbesvær. Ved større mængder kan ses akut nyresvigt, leversvigt, kramper og kan føre til døden. Giv derfor aldrig din hun eller kat smertestillende beregnet til mennesker, men brug i stedet smertestillende ordineret af dyrlægen.

Alkohol Alkohol har samme effekt på hunde og katte, som det har på mennesker, der skal dog endnu mindre alkohol til, før det påvirker og skader dyrene. Alkohol kan give symptomer som opkast, diarré, nedstemthed, usikkerhed på benene, vejrtrækningsbesvær, koma og ved et stort indtag kan det føre til døden.

Knogler & majskolber Hunde kan typisk godt lide at bide i knoglerester eller majskolber, men begge dele kan gøre skade i mavetarmkanalen. Knogler kan splintre og lave sår i mavetarmkanalen. I tilfælde af større indtag kan knogler og majskolber sætte sig fast, som i nogle tilfælde kan kræve operation for at få dem ud igen.

Fedt For store mængder fedt kan føre til akut pancreatitis som er en betændelsestilstand i bugspytkirtlen. Dette er en meget smertefuld tilstand, som er alvorlig og kan være livstruende. Symptomer på pancreatitis er mavesmerter, opkast, diarré, sløvhed, feber og i værste tilfælde chok med døden til følge.

Kartofler Umodne grønne kartofler og kartoffelplantens blade indeholder to forskellige giftstoffer. Hvis hunde og katte indtager for store mængder af umodne kartofler kan føre til kvalme, opkast, diarré, mavesmerter, generel utilpashed, vejrtrækningsbesvær og kramper.

Løg & hvidløg Løg og hvidløg er giftige for hunde og katte. Ved forgiftning kan der forekomme symptomer fra mavetarmsystemet såsom opkast og diarré. Hvis store mængder bliver indtaget, kan blodcellerne blive ødelagt, og det kan resultere i anæmi. Symptomerne på anæmi kan være utrivelighed, slaphed og anoreksi.

Macadamianødder Hunde er den eneste art, der har vist tegn på forgiftning efter indtag af macadamianødder. Typiske symptomer efter indtag er slaphed, nedstemthed, opkast, usikkerhed på benene, kramper og feber.

Juletræet, julestjernen & mistelten Ved juletid ændrer vi vaner og tager nye ting ind i hjemmet. Specielt 3 planter kan dog have nogle ubehagelige gener for dyrene, hvis de indtager det. Både misteltenen, nålene frajuletræet og planten julestjerne indeholder stoffer, der er giftige for både hunde og katte. Symptomer kan være mavesmerter, opkast, diarré, vejrtrækningsbesvær og hallucinationer.

Del denne historie